Viktigt med laglig utrustning

När det kommer till jaktutrustning finns en del saker att tänka på. Först och främst måste den vara användbar, funktionell och också laglig – olaglig jaktutrustning börjar nämligen bli ett utbrett problem.

”Det förekommer att jägare använder hundspårsändare med GPS som har importerats från USA och som är avsedda för den amerikanska marknaden. Dessa utrustningar uppfyller inte kraven för EU-marknaden och är inte CE-märkta. Utrustningarna använder andra frekvenser än de som är tillåtna i Sverige och orsakar därför störningar på frekvenser som är avsedda för annan radioanvändning i hela landet.” läs mer här.

Jakt ikonerCitatet ovan kommer från Post och Telestyrelsen och handlar om hur den ökande importeringen av jaktutrustning från andra länder än EU skapar problem då dessa spårsändare stör radioanvändning. Ska man handla utrustning ska man handla från svenska online sajter såsom Fähallen jaktutrustning vilken man kan vara säker på har de nödvändiga märkningarna som krävs. Problemet är nämligen mest centrerat om produkter köpta utanför Sverige och EU, som sagt och till Sveriges Radio säger till exempel jaktvårdskonsulenten Roger Lundqvist att de flesta jägare också använder de svenska godkända modellerna. Han menar att problemet inte är så utbrett med illegala spårsändare, även om dessa självklart också används men dock i mindre utsträckning. Något att tänka på när man köper jaktutrustning är därför att kontrollera produktens CE-märkning, vilket är ett krav för att produkten ska vara godkänd i Sverige. Tidningen Svensk Jakt tipsar också om att radioutrustningens förpackning som man köper ska innehålla en försäkran som intygar att produktens tillverkare garanterar att utrustningen uppfyller alla krav och är säker att använda. Använder man en olaglig sändare finns varken märkningen eller intyget och användning av dessa produkter kan ge böter eller i värsta fall fängelse i upp till sex månader – så var noga med vart du väljer att handla din jaktutrustning från.