Olika typer av knivar

Kniven är ett av de äldsta och mest mångsidiga verktygen som mänskligheten känner till, och kan användas för bearbetning av nästan alla ämnen som finns. Det finns ett stort antal knivar, anpassade för olika yrken, och med skilda användningsområden.

Täljkniv

För den som slöjdar i trä är minst en täljkniv ett måste. Det är också vanligt att man efter att ha avvänt sin första täljkniv en tid bestämmer sig för att tillverka sin egen täljkniv, som ligger bättre i handen. En del väljer att smida bladet själva, andra nöjer sig med att tälja handtaget. Då använder de den täljkniv de redan har.

En täljkniv påminner om en morakniv, men har ett kortare blad. Till skillnad från en morakniv har den för det mesta inte heller något skydd för fingrarna, vilket ställer högre krav på den som använder kniven.

Machete

Machete betyder ungefär ”lill-macho” på spanska, och många betraktar den här kniven som den mest maskulina av dem alla. På nordliga breddgrader är kniven inte så användbar, och i sina hemtrakter är det inte ovanligt att den används av kvinnor också.

Macheten utvecklades troligen i Sydamerika, och har många användningsområden. Den kan användas för att stycka upp olika livsmedel, klyva kokosnötter, hugga sig fram genom regnskog, till att hugga ved eller till grövre slöjdarbeten. Genom historien har den också använts som vapen många gånger.

Eftersom det finns många delar av världen där man har behövt hugga sig fram genom tät vegetation finns det ett flertal olika typer av knivar som liknar macheten. Dit hör den nepalesiska kukrin, och goloken och parangen från Sydostasien. Många av dessa knivar har utvecklats från olika typer av svärd.

Överlevnadskniv

En överlevnadskniv, ibland kallad rambokniv efter de populära actionfilmerna från 80-talet, är en kraftigare kniv gjord för att användas som universalverktyg i vildmarken. En kniv av denna typ ingår ofta i utrustningen för specialförband i de flesta länder. De utmärks av att de har långa, kraftiga blad, som ofta är sågtandade på en sida. Knivarna har ofta utvecklats från bajonetter, eller från de knivar som flygvapnets personal utrustas med för att kunna skära sig ut ur kraschade flygplan eller helikoptrar.

En överlevnadskniv kan vara en bra investering, men den är ofta större och klumpigare än en morakniv. Vissa modeller har ihåliga handtag, som kan användas för förvaring, och kompass i handtaget. Ett ihåligt handtag blir dock svagare, och risken är stor att kompassen skadas när man använder kniven. Välj alltid en kniv med ett solitt handtag, lyder vår rekommendation.

Bowiekniv

Den kände rockartisten David Bowie heter egentligen David Jones, men ville inte bli förväxlad med trummisen i gruppen the Monkees, David ”Davy” Jones. Han tog därför sitt artistnamn efter denna amerikanska kniv, som förknippas med James Bowie, en man som blev en kultfigur i Texas på 1800-talet.

James Bowie blev känd för sin skicklighet i knivslagsmål, men det är osäkert om han använde en kniv som liknade den modell som idag bär hans namn. En bowiekniv är gjord för att användas i strid, och har ett stort blad som slutar i en svängd spets.