Förvara dina knivar säkert

Som jägare, svampplockare, hantverkare eller allmänt friluftsintresserad har man rätt att bära kniv som ett multiverktyg. Det är dock många som inte är helt säkra på hur man förvarar knivarna på bästa sätt. Reglerna kring vapenförvaring överlag har nämligen blivit strängare, och numera krävs speciellt certifierade vapenskåp, enligt en artikel i Dalarnas Tidningar.

Var noggrann med knivarna

525969-hunting-knife-in-leather-sheathKnivar räknar man inte nödvändigtvis som vapen som ska förvaras i vapenskåp, men för allas säkerhet och trygghet bör man ändå betrakta knivar som vilken vapen som helst. Att låta knivarna ligga framme kan utgöra en risk som är väldigt onödig att ta.

Om man är jägare och har knivar i jaktsyfte har man oftast också ett eget vapenskåp för sina jaktvapen i hemmet eller jaktstugan. De skärpta reglerna för vapenförvaring innebär dessutom att skåpen ska uppfylla kraven enligt Svensk Standard, SS 3492. Dessa skåp är de säkraste skåpen och bör finnas i varje jägares hem, och man kan köpa sådana svenska vapenskåp från activeoutfit.se. I vapenskåpen kan man förvara både ammunition och knivar som man vill ha på ett säkert ställe. På så sätt behöver man aldrig vara orolig för att knivarna hamnar i otrygga händer.

”Enligt svensk lag måste ett licensvapen som inte brukas förvaras i ett certifierat vapenskåp eller säkerhetsskåp.” (läs mer här)

Om man slarvat med knivarna

Det är inte bara jägare som ska vara noggranna med förvaringen av knivar. Även hantverkare, svampplockare, fiskare och friluftsintresserade behöver ha skarpa, säkert förvarade knivar som inte hamnar i fel händer.

Om man mot förmodan har slarvat med förvaringen av knivarna kan de bli slöa och mista sin funktion. Då kan man behöva slipa knivarna. Det går naturligtvis att lämna in dem till en slipverkstad, men för den händiga finns det även slipstenar att köpa för eget bruk. Då kan man snabbt och smidigt hålla knivarna vassa och skarpa oavsett hur långt in i skogen eller ute på havet man befinner sig.