Farligt köra båt utan kunskap

Att ge sig ut på ett äventyr till sjöss med båten är bland det roligaste som finns. Men ska man ut på havet med båt, gäller det att ha lite kunskap. Annars kan det faktiskt gå riktigt illa.

I Svenska Dagbladet kan man läsa att allt fler utan erfarenhet köper båt och att detta får ganska allvarliga konsekvenser. Det är framförallt Sjöräddningssällskapet, Kustbevakningen och Sjöpolisens utryckningar till nödställda båtar som ökar mycket. Bland annat måste många nödställda räddas på sjön på grund av grundstötningar, motorhaverier och bränder. Ökningen av antalet utryckningar på sjön märks framförallt i vattnen kring Stockholm men den märks också i Skåne och på Västkusten. Från 888 utryckningar för fem år sedan har de ökat till 1006 stycken 2013 och 999 förra året.

Måste ha kunskaper om båtlivet

Som sagt är en stor anledning till att så många utryckningar behövt göras att 1801688-kraftfiskemånga fler sjöovana personer köpt båt och gett sig ut på havet de senaste fem åren. Att ge sig ut på sjön utan någon som helst vana är väldigt dumt och kan göra att man hamnar i alla möjliga sorters knipa. Därför är det oerhört bra att man i samband med båtköpet går någon form av båtkurs. Man kan exempelvis ta förarbevis hos Sjölotsen i sommar, som gör att man får alla de kunskaper som behövs för att vistas på sjön. Annars kan det gå som för alla de personer som medierna rapporterar om varje sommar.

Vett och etikett

Mycket med att ha en båt handlar faktiskt om vett och det finns en del saker man som båtförare bör och inte bör göra när man är ute till sjöss. Några exempel på vad man bör göra är:

  • Att visa hänsyn till andra båtfarare genom att exempelvis sänka farten i trånga sund.
  • Att alltid hålla åt styrbord i farlederna.
  • Att alltid hjälpa någon som är nödställd.
  • Att anpassa färden till erfarenhet. Om man är ensam ombord, är nybörjare eller har barn ombord bör man alltid ta det extra försiktigt.
  • Att tänka på att tekniken ombord endast är ett hjälpmedel och aldrig är en absolut sanning. Läs mer.