Certifierad äventyrare?

Drömmer du om att bli nästa Ola Skinnarmo eller Renata Chlumska, men har problem med att komma till skott? Då är kanske Tierra Adventure Academy något för dig.

Det svenska företaget Tierra har tillverkat friluftskläder sedan 1983, men är betydligt mindre känt än konkurrenter som Fjällräven, Haglöfs och Peak Performance. Kanske beror det på att Tierras produkter inte har lika hög modegrad: allt är i första hand designat för att användas under extrema förhållanden. Det kan också bero på att Tierra inte har lika många produkter i sitt sortiment.

Bland de som tillbringar större delen av sin fritid på en bergvägg eller på topptur är Tierra dock långt ifrån okänt. Företaget sponsras flera arrangemang, som Keb Classic och Keb Arctic Run. Detta är evenemang som vänder sig till de redan äventyrsfrälsta, men sedan några år tillbaka sponsrar Tierra även de som behöver en spark i baken.

Äventyrare i skolbänken

Tierra Adventure Academy är precis vad det låter som – en utbildning i äventyrande. De som tas ut till utbildningen kommer nästa sommar att genomföra sitt drömäventyr. Under våren kommer de att utbildas i friluftsliv, teambuilding och annat som en äventyrare eller expeditionsledare måste känna till, samt naturligtvis få hjälp med fysisk och mental träning. De kommer även att få lära sig mer om PR-arbete och annat som är absolut nödvändigt för ett lyckat äventyr.

Sammanlagt kommer 15 personer att ges chansen 2015. Sista ansökningsdatum är 5 januari 2015, och 30 sökande kommer att kallas till en uttagning i Stockholm 12 januari. Där kommer de att få göra ett konditions- och fystest, praktiska övningar som prövar samarbetsförmågan, och slutligen hålla en presentation där de berättar om sina drömäventyr inför Tierras jury. För de som blir antagna väntar åtta utbildningstillfällen under våren, och sedan en slutexaminiation i september. De flesta av träffarna kommer att genomföras i stockholmsområdet.

Mer information om utbildningen finns på http://www.tierraadventureacademy.com/ansoumlkan-tryout.html. Läs också gärna denna artikel, från tiden när det var Haglöfs som höll i utbildningen.